Karabaş Otu Balı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Karabaş Otu Balı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Balı Nedir?

Karabaş otu balı, karabaş otunun çiçeklerinden elde edilen özel bir bal türüdür. Karabaş otu, çalıya benzer yapısı ile alt bölümü odunsu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu yarım metreye kadar ulaşabilir. Karabaş otu, Nisan ayında çiçeklenmeye başlar ve Mayıs ayının sonu ile Haziran ayının başlarına kadar çiçeklenmeye devam eder. Bu otun çiçeğinden üretilen karabaş otu balı, kıymetli ve çok tutulan bir baldır. Rengi genellikle koyu olan bu balın verimi, Nisan ve Mayıs aylarındaki yağmurlara göre her yıl değişebilir. Bu nedenle karabaş otu balının elde edilmesi her yıl kolay olmayabilir ve bu bal ender bulunan bir bal türü olarak değerlendirilir. Kendine özgü kokusu ve çok sayıda faydası ile bilinir.

Karabaş Otu Balı Üretimi ve Türkiye

Karabaş otu balı, dünya genelinde kendine haklı bir yer edinmiş ve önemli bir bal türüdür. Türkiye, karabaş otu için oldukça uygun bir iklime sahip olmasına rağmen, üreticilerin bu alana çok fazla yoğunlaşmaması nedeniyle büyük bir ihracat potansiyeli maalesef değerlendirilememektedir. Karabaş otu balı, özellikle Avrupa'da büyük önem taşırken, Türkiye'de bu bal türünün üretiminin az olması nedeniyle, bu bal genellikle Fransa ve İtalya'dan temin edilmektedir.

Karabaş Otu Balı Hasat Zamanı

Arıcılar, karabaş otu balını, karabaş otunun en verimli zamanında, yani Mayıs ayının sonu ve Haziran ayının başında toplarlar. Bu dönemde toplanan bal, yüksek özlü ve kaliteli bir bal olarak değerlendirilir. Karabaş balının ender bulunan ballardan biri olmasının sebebi, kış ve bahar aylarında yağan yağmurlardan etkilenerek her sene hasadın az olması ya da her sene olmamasıdır.

Karabaş Otu Balının Özellikleri ve Faydaları

Karabaş otu balı, içerdiği saponinler, sineoller ve glikozidler bakımından oldukça zengindir. Bu balın faydaları şu şekildedir:

  • Kalbi kuvvetlendirir ve damarları açar.
  • Balgam söktürücü ve ağrı kesici özelliklere sahiptir.
  • Asabiyet ve sinir durumlarını düzenler.
  • Belirsiz baş ağrıları, damar sertliği, astım krizleri, sara nöbetleri ve yüksek tansiyon gibi durumlara iyi gelir.
  • Dolaşım sistemini güçlendirir.

Karabaş balı, yüksek polen içeriği nedeniyle çabuk kristalize olma özelliği taşır. İçerdiği vitaminleri yitirmemesi için kristalize olan karabaş otu balını donmuş halde yemek daha uygundur. Her gün sabah ve akşam olmak üzere, günde iki defa aç karnına iki tatlı kaşığı yenmesi ve ardından on dakika bir şey yenilmemesi önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni